Python

Атанас Дочев https://github.com/4edar4ee/Repository/blob/master/(-______-)

————————————————————————————————-

Занятия на Йода

При инсталиране (Phyton 3.6.2.exe) изберете: Install launcher for all users (recommended); Add Python 3.x to Path  /изтеглете безплатно Service Pack 1 за версия 3.5 на Windows 7 от сайта на Microsoft / https://www.python.org/downloads/

Kомпютърните програми изпълняват поредица от команди, която наричаме, алгоритъм. За целта се нуждаят от помощ – компилатор или интерпретатор.

  • Езици като PHP, Python и JavaScript работят с интерпретатор и се изпълняват без да се компилират. Грешките се откриват след като програмата започне да работи, а не предварително.
  • Намерете току-що инсталираното приложение примерно “Python 3.7 (64-bit)”. Ето как би могъл да изглежда Python интрепретаторът в Windows среда:
  • С Python може се работи и в команден режим: пишем команда и той я изпълнява и връща отговора.

С помощта на Python да зададем печат на екрана на текста “Здравей питоне, как си?” : С командата print("some text").  Или „Hi Python, how are you?“

Примери :

Пример 1. Печат на думата “Hello”: print(“Hello”)

Пример 2. Програма, която свири нотата “ла”. Състои се от единична Python команда, която свири музикалната нота “ла” (432 херца) с продължителност половин секунда (500 милисекунди):

import winsound

winsound.Beep(432, 500)

В Windows среда ще чуем звук. Уверете се, че звукът на компютъра ви е пуснат.

Пример 3. Компютърът изсвирва последователно за по 300 милисекунди нотите с височини съответно 200, 400, 600, 800, 1 000 и т.н. херца до достигане на 4000 херца. Резултатът е нещо като мелодия:

import winsound

for i in range(200, 4000, 200):

    winsound.Beep(i, 300)

Best Python Code Examples

https://www.freecodecamp.org/news/python-example/

Програмисти уволниха министър в Чехия

Направиха безплатно сайт, за който са планирани 16 милиона евро

Чешките данъкоплатци щяха да платят 16 млн. евро за сайт, който програмисти написаха за 2 дни
Доброволна инициатива на програмисти доведе до оставката на министъра на транспорта на Чехия. В рамките на един уикенд разработчиците създадоха уеб сайт, за който правителството планираше да похарчи 16 милиона евро.

Закрит търг за разработка на уеб сайт и приложение за продажба на разрешения за пътуване по магистралите на стойност 401 милиона крони (16 милиона евро) предизвика възмущение сред ИТ общността в Чехия.

Томаш Вондрачек, собственик на компанията Actum Digital, призова общността да обедини усилията си и да създаде продукт, който отговаря на условията на търга и е напълно безплатен. Инициативата беше подкрепена от над 300 специалисти.

В резултат, екип от 60 доброволци написа през уикенда софтуер за уебсайта Ferznamka.cz и го представи на държавата. Той вече работи в тестов режим, но все още не продава купони на собствениците на автомобили, освен виртуални такива на символична стойност от няколко крони, които ще отидат за благотворителност.

Чешкият премиер Андрей Бабиш посети хакатона, а министърът на транспорта Владимир Кремлик, чието ведомство подготви многомилионния договор за разработка на сайта, подаде оставка.

Източник: https://technews.bg/article-122415.html?fbclid=IwAR3EAUdAzhdbrqR1JfujYtzdd4WEJr3UzehiDPVTqct7VJbPwwvbUbfzumk#.XjPXufpS5cA.facebook

————————————————————————————————-

%d bloggers like this: